اطلاعیه مهم یکتاوب در خصوص برخی شایعات در خصوص امتیاز ارزیابی

با توجه به وجود برخی شایعات و پرسش های مشتریان در خصوص تاثیر برخی سامانه ها برای گرفتن امتیاز ارزشیابی، به اطلاع می رساند:

1- سامانه یکتاوب به عنوان قدیمی ترین و قوی ترین سامانه کاملا ایرانی، از تمام شاخص های لازم برای کسب امتیاز ارزیابی مورد نظر وزارت علوم و وزارت بهداشت و نمایه های بین المللی مثل DOAJ و IC و ISI برخوردار است. برای نمونه در صفحه فهرست نشریات تایید شده کمیسیون، نشریات زیادی مثل نشریه آرشیو رازی درج شده اند که همواه از خدمات یکتاوب استفاده می کنند. از سوی دیگر شرکت یکتاوب به عنوان توسعه دهنده اولین سامانه های فرآیندی دانشگاهی کشور، یکی از پیشنهاد دهندگان اصلی سیستم ارزیابی بر اساس پایگاه وب بوده است و فهرست اعلام شده توسط وزارت علوم هم مشابهت زیادی با امکانات اعلام شده توسط یکتاوب دارد. با بررسی دقیق خواهید یافت که فهرست امکانات نرم افزاری بسیاری از شرکت های رقیب نیز از روی مستندات یکتاوب تهیه شده است.
 
2- معیارهای مورد تاکید وزارت علوم (به عنوان استانداردهای نشریات) در نشانی http://journals.msrt.ir/page_8.html درج شده است. اگر هر یک از کارشناسان ارزیابی مدعی فقدان یکی از این شاخص ها در سایت شما بودند، مستندات مربوطه را دریافت و برای ما ارسال کنید تا بررسی و پاسخدهی توسط ما انجام شود. اگر در هر موردی نیاز به مشاوره برای تکمیل اطلاعات داشتید نیز می توانید با ایمیل اصلی شرکت مکاتبه کنید.
 
3- طبق قانون، هیچ نهاد دولتی حق ندارد از یکی از شرکت های خصوصی حمایت کند و امتیاز خاصی برای شرکتی قایل شود. در صورتی که این نوع امتیازات (مثل اعلام برخی شاخص ها به صورت محرمانه یا توصیه شرکت خاص و ...) تحت هر شرایطی استفاده شود جرم تلقی شده و قابل تعقیب است. یکتاوب حتی از زمانی که بدون هیچ رقیبی در این زمینه کار را شروع کرده است، علیرغم پیشنهاد برخی مسئولان، مخالف شکل گیری هر نوع رانتی حتی به نفع خود بوده است. یکی از دلایلی که در جوامع مدرن، دولت در کارهای اجرایی دخالت نمی کند و فقط کار نظارتی خودش را انجام می دهد هم همین موضوع است. دولت ها بر خلاف شرکت ها ناپایدار و متغیرند و نمی توانند خدمات دهنده قابل اعتمادی باشند.
با توجه به همین موضوع کمیسیون نشریات وزارت علوم حق ندارد قبل از ارایه توضیحات فنی لازم روی سایت یا اطلاع رسانی به همه شرکت ها، عبارتی مثل "داشتن خروجی XML مناسب برای به روزرسانی سامانه ارزیابی نشریات علمی" را جزو شاخص های ارزیابی در نظر بگیرد.
البته همانطور که می دانید این روش (ارایه خروجی های XML برای ارزیابی) هم توسط یکتاوب و از سال ها پیش توسعه داده شده است. برای مثال صفحات مشابه صفحه زیر از حدود 6 سال پیش به برنامه اضافه شده است: http://www.militarymedj.ir/jinfo.php
همچنین این روش ارزیابی و گردآوری اطلاعات از سال 1386 روی سایت زیر در دسترس می باشند و بارها به مسئولان مختلف کشور (از جمله مسئولان کمیسیون نشریات وزارت علوم) پیشنهاد شده اند:
http://system.hbi.ir
نامه ارسال شده برای آقای دکتر شریفی در ابتدای سال 1393 که منجر به برگزاری جلسه حضوری و دموی این روش گردید را می توانید از نشانی زیر دریافت کنید:
www.yektaweb.com/files/site1/pages/yektaweb_msrt_isc_journals_xml_letter2.doc
متاسفانه این روش که ایده ها از یک شرکت دریافت شود و در اختیار شرکت های دیگر قرار داده شود در ایران رایج است. ما با این مشکل رایج کشور کاری نداریم، اما حداقل انتظار ما و نشریات این است که اگر قرار است این ایده ها اجرایی شوند، اطلاعات فنی لازم در دسترس همگان قرار گیرد.
به هر حال برای رفع نگرانی برخی نشریات تابع وزارت علوم، مکاتبات لازم برای حذف این بند یا دریافت مستندات فنی برای توسعه بخش مربوطه انجام خواهد شد.
 
4- واقعا برای برخی مسئولان و شرکت های رقیب متاسفیم که به جای رقابت بر سر امکانات و خدمات، از روش های غیر قانونی و غیر قابل توجیه برای کسب سود بیشتر استفاده می کنند. این امر نشان می دهد که فضای تجارت و رقابت در کشور هنوز به اندازه ی لازم پیشرفت نکرده است. با این روش لابد وقتی دولت عوض شود دوباره دانشگاه ها باید هزینه کنند و نرم افزارها را هم عوض کنند.
کار منطقی که ما در سامانه HBI و با همکاری وزارت بهداشت انجام داده بودیم این بود که قبل از اعلام شاخص ها، مستندات فنی لازم را برای توسعه سامانه ها روی سایت منتشر کرده و در اختیار شرکت ها هم قرار داده بودیم. اما اینجا ظاهرا قرار است این مستندات محرمانه و دراختیار برخی شرکت های خاص باشند تا در جلسات معرفی به جای امکانات محدود برنامه، از این شاخص ها برای افزایش فروش محصولات استفاده شود.
نمونه مستندات ارایه شده در سامانه HBI: راهنمای جامع تولید XML های خروجی سامانه

5- ضرب المثل معروفی می گوید "بار کج به مقصد نمی رسد". تجارب یک دهه فعالیت ما هم نشان داده است این نوع تلاش ها هرگز به نتیجه نخواهند رسید و در نهایت برتری از آن کسی خواهد بود که بتواند خدمات مطلوب با هزینه قابل قبول ارایه دهد. در طی 10 سال فعالیت یکتاوب، شرکت های زیادی با توصیه و پشتیبانی دولت های قبلی راه افتاده اند که الان اثری از آنها نیست. اتفاقا رانتها و حمایت های یکسویه دولتی موجب می شوند برخی شرکت ها برای توسعه امکانات و خدمات تلاش نکنند و در نهایت از مسیر رقابت کنار زده شوند (نمونه بارز آن هم شرکت های خودروسازی کشور هستند).

در نهایت امیدواریم مسئولان مربوطه هر چه سریع تر برای اصلاح رویه های اشتباه اقدام کنند و با واکنش مناسب جلوی سوء استفاده برخی شرکت های سودجو را بگیرند.